Dealerii au tranzactionat in aprilie 32,4 miliarde de euro pe piata valutara de la Bucuresti, cu 10% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut, impulsionati de cresterea importurilor si a exporturilor si de agitatia de pe pietele internationale. Volumul mediu zilnic a depasit astfel 1,62 miliarde de euro, fata de 1,38 miliarde de euro in martie, potrivit datelor BNR.
Tranzactiile valutare au atins astfel un record al ultimului an dupa au crescut pentru a doua luna consecutiv, dar volumele sunt in continuare mult scazute comparativ cu 2007 sau 2008. Mai mult, analistii spun ca nu este foarte clar daca tendinta de crestere a tranzactiilor va continua si in lunile urmatoare.
"E greu de spus daca s-a instalat o tendinta de crestere pe termen lung. Cert este ca volumele comerciale sunt in crestere pentru ca la fel sunt si importurile si exporturile. Pe piata interbancara sunt insa in continuare fluctuatii, iar volumul mai ridicat din aprilie vine in contextul unei perioade mai agitate pe pietele internationale", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.
In perioada ianuarie-aprilie, dealerii au tranzactionat 119,2 miliarde de euro, in scadere cu aproape 11% fata de perioada similara a anului trecut, avand in vedere ca in ianuarie 2009 tranzactiile au depasit 40 de miliarde de euro.
Varful istoric, de peste 59 de miliarde de euro (adica o medie zilnica de 2,57 mld. euro), a fost stabilit in octombrie 2008, cand speculatorii straini au lansat un atac asupra leului. Acum, speculatorii nu mai sunt interesati de piata locala, in conditiile in care BNR se asigura ca volatilitatea cursului este scazuta si acestia nu mai intrevad oportunitati de profit.
Dealerii confirma activitatea scazuta de pe piata comparativ cu anii trecuti, mai ales in ceea ce priveste tranzactiile euro-leu. "Pe cotatia euro/leu nu mai este activitate deloc