Petrom, cea mai mare companie locala, spune ca a reusit sa creasca productia pentru trei sonde din Marea Neagra prin aplicarea unor noi tehnologii, cantitatea suplimentara care va fi extrasa din adancurile marine fiind de 300.000 de barili echivalent petrol in 2010.
In bani, acest lucru reprezinta peste 20 de milioane de dolari. Cele trei sonde sunt localizate in perimetrul marin Histria, unul dintre cele doua perimetre care se afla sub concesiunea Petrom.
Reprezentantii Petrom au declarat recent ca majoritatea perimetrelor pe care compania le are in exploatare sunt foarte vechi, media de varsta a zacamintelor fiind undeva la 45 de ani. In acest context, perspectivele de crestere a productiei locale de hidrocarburi sunt limitate si depind in mare masura de aplicarea unor noi tehnologii in procesul de extractie a petrolului si a gazelor naturale.
Dincolo de aceste modernizari ale procesului de productie, cel mai mare pariu pe acest segment pe care Petrom l-a facut recent este legat tot de Marea Neagra, mai precis de perimetrul Neptun, celalalt perimetru care se afla in concesiunea companiei. Aici, anul trecut, Petrom a batut palma cu gigantul american ExxonMobil pentru realizarea unor lucrari de explorare.
"Productia de hidrocarburi in Romania nu va creste decat daca vom face o descoperire de proportii in Marea Neagra, dar exista un mare daca", spunea la inceputul acestui an Helmut Langanger, membru al directoratului OMV, responsabil pentru activitatea de explorare si productie.
Parteneriatul cu ExxonMobil presupune realizarea achizitiei de seismica 3D prin care se face practic o radiografie a adancurilor marii pentru a identifica eventualele rezerve de petrol si gaze. Potrivit celor mai recente informatii din partea Petrom, abia in 2011-2012 compania va decide daca merita sa foreze in Marea Neagra, in perimetrul Neptun. Daca aceste lucra