Reducerea contribuţiei la pensiile private obligatorii echivalează cu "o naţionalizare mascată", iar Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat va protesta oficial pe lângă Fondul Monetar şi Comisia Europeană împotriva acestui demers. Iată ce a declarat la RFI preşedintele asociaţiei, Crinu Adănuţ, după ce s-a confirmat că statul ar vrea ca până la sfârşitul anului viitor să scadă contribuţia la pilonul doi de pensii de la 2,5 la 0,5% din salariul brut.
Reducerea contribuţiei la pensiile private obligatorii echivalează cu "o naţionalizare mascată", iar Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat va protesta oficial pe lângă Fondul Monetar şi Comisia Europeană împotriva acestui demers. Iată ce a declarat la RFI preşedintele asociaţiei, Crinu Adănuţ (audio), după ce s-a confirmat că statul ar vrea ca până la sfârşitul anului viitor să scadă contribuţia la pilonul doi de pensii de la 2,5 la 0,5% din salariul brut.
În mod normal, contribuţiile la pilonul doi ar trebui să crească în fiecare an cu 0,5%, astfel încât să se ridice la şase procente în 2016. În contextul actual, în care preşedintele Traian Băsescu avertiza că deficitul sistemului public de asistenţă socială pentru acest an e de două miliarde de euro, Ministerul de Finanţe a luat în serios propunerea sindicatelor de a reduce contribuţia la pensiile private obligatorii de la 2,5 la 0,5%.
Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat spune că o astfel de măsură îi va lovi greu pe cei peste cinci milioane de salariaţi care contribuie la pilonul doi şi care-şi pierd astfel şansa la o pensie corectă.
La un calcul al administratorilor privaţi de pensii, măsura guvernamentală va duce la pierderea a aproximativ două miliarde şi jumătate de lei noi, bani repartizaţi celor care alimenzează acest sistem. Aceasta în condiţiile în care România, unde pilonul doi merge de doi ani este pe ultimul