* Europa s-ar putea afla în faţa celei mai mari provocări din istoria sa, spune Angela Merkel
Euro a oscilat, ieri, pe pieţele externe. Dacă în primele ore ale zilei, moneda europeană a coborât până la cursul minim al ultimilor patru ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor legate de posibila înrăutăţire a crizei datoriilor din Europa, ulterior a câştigat teren în baza speculaţiilor potrivit cărora liderii europeni vor lua, în curând, măsuri pentru susţinerea monedei unice.
Deprecierea consemnată în primele ore ale dimineţii a fost generată de faptul că Germania a limitat tranzacţiile speculative, iar cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că moneda europeană este în pericol. Potrivit afirmaţiilor doamnei Merkel, criza datoriilor din Europa ar putea avea consecinţe globale. "Europa are nevoie de o nouă cultură a stabilităţii, ca să protejeze moneda unică", a spus oficialul german, adăugând: "Euro este în pericol, iar Europa s-ar putea afla în faţa celei mai mari provocări din istoria sa. Dacă liderii regiunii nu vor lua măsuri, atunci consecinţele vor fi incalculabile".
Euro a avut un curs de 1,2195 dolari la ora 7:21 a.m., pe piaţa din New York, comparativ cu 1,2202 dolari în ziua precedentă. Anterior, moneda coborâse la 1,2144 dolari, cel mai redus nivel de după 17 aprilie 2006, însă în jurul orei 9:30, euro s-a mai redresat, ajungând la 1,2302 dolari.
* FMI: nivelul actual al euro e aproape de echilibru
Cursul actual al euro este aproape de o valoare de echilibru, iar declinul său până la nivelul minim al ultimilor patru ani faţă de dolar ar putea sprijini exporturile din Europa, consideră un oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Nivelul curent al euro nu pare să pună probleme", afirmă John Lipsky, director general adjunct al FMI, adăugând: "Cursul monedei unice este mai degrabă aproape de ceea ce ar tre