A publicat de numeroase ori în revista şcolară. S-a calificat la faza naţională a concursului „Tinere Condeie“, iniţiat de Ministerul Educaţiei.
A copilărit în comuna Leleşti, acolo unde a urmat şcoala generală şi gimnazială. În copilărie, Emil Văduva nu a strălucit la literatură. Gustul pentru proză şi poezie l-a descoperit la liceu. Acum e mândru de creaţiile lui, prin care arată oamenilor lumea lui interioară. „În clasa a IX-a, când am luat contact cu o altfel de lume, am conştientizat cu adevărat că oamenii nu sunt aşa cum îi percepeam. De aici am început să scriu proze. La început a fost o glumă, apoi mi-am dat seama că poate ieşi ceva interesant“, mărturiseşte tânărul. Numeroase creaţii literare au fost publicate în revista „Studium“ a Colegiului Naţional Ecaterina Teodoroiu. Prima creaţie a fost intitulată „Eroul necunoscut“.
Locul I la secţiunea proză
A luat scrisul în serios şi a început să participe şi la concursuri literare. Tânărul a fost sprijinit de către profesorul de limba şi literatura română Zenovie Cârlugea care i-a publicat creaţiile pentru concursul naţional „Tinere Condeie“, iniţiat de Ministerul Educaţiei. Lucrarea intitulată „Ultima partidă de şah“ i-a adus premiul II, la secţiunea eseu a concursului din 2009, desfăşurat la Tismana. Fiind încântat de premiu, a fost motivat să participe şi la ediţia din acest an. Lucrarea „Ciudad Blanca: blestemul comorii“ i-a adus locul I la faza judeţeană, secţiunea proză, care s-a ţinut tot la Tismana. Creaţia artistică i-a fost evaluată de un juriu exigent.
„Denumirea lucrării vine de la oraşul cu acelaşi nume. Am citit un articol pe internet despre o enigmă care m-a impresionat. Vreau să merg şi la faza naţională. Sper că voi ocupa un loc bun“, spune elevul. Cel mai des abordează problemele oamenilor. Emil Văduva are în plan să publice o culegere cu toate prozele realizate până