Statul a încercat, zilele trecute, o manevră prin care o mare parte a donaţiilor din 2% din impozit destinate organizaţiilor nonprofit ar fi rămas la stat. În urma lobby-ului ONG-urilor, planul a picat.
După ce a anunţat reduceri ale salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor pentru mame, statul a încercat să pună mâna pe banii donaţi de români ONG-urilor. Legându-se de un detaliu, până acum ignorat, privind modul de completare a declaraţiilor prin care contribuabilii au donat până la 2% din impozitul anual, ANAF a vrut ca o parte din banii destinaţi organizaţiilor nonprofit să rămână la stat. ANAF şi-a făcut publică intenţia abia pe 14 mai, după ce aproape toţi contribuabilii care au vrut să ajute ONG-urile depuseseră deja declaraţiile de donaţie. Cu doar o zi lucrătoare înainte de expirarea termenului de depunere a declaraţiilor, ANAF a trimis o adresă administraţiilor financiare, cerându-le să verifice dacă formularele „sunt completate prin dactilografiere sau pretipărite", iar datele de identificare ale contribuabilului - completate de mână. În acest caz, administraţiile erau sfătuite să notifice contribuabilii „în vederea remedierii deficienţelor în completarea declaraţiilor/cererilor, iar în cazul în care nu vor da curs solicitării, acestea vor fi returnate/respinse, după caz". Adică, în cazul în care contribuabilii nu ar fi făcut remedierea, banii ar fi rămas la stat.
În ultimii ani, pentru a simplifica procedura de donaţie a 2% din impozit, ONG-urile au folosit formulare precompletate cu datele lor de identificare. Până acum ANAF nu a avut nimic împotrivă. Vestea că instituţia a vrut să schimbe regulile în timpul jocului a lovit în plin, luni, ONG-urile: în proporţie covârşitor majoritară, acestea au folosit declaraţii precompletate. Multe dintre ele au cerut lămuriri de la Fisc şi au pregătit scrisori publice pentru primul-ministru. Ieri, res