Prelungirea recesiunii, restructurarea tarzie a sectorului bugetar prin taieri de salarii si concedieri si expirarea promotiilor de dobanda la credite ipotecare acordate in 2008 ar putea aduce anul acesta un nou varf al creditelor neperformante. Ponderea acestora ar putea urca la 17-20% din portofoliile de credite ale bancilor, potrivit celor mai recente estimari de pe piata.
Chiar daca unii bancheri estimau ca provizioanele nu mai cresc cu mult anul acesta, se acumuleaza indicii contrare. Mai mult, costurile cu provizioanele devin si mai greu de suportat atat timp cat bancile nu reusesc sa genereze business nou, fiind prinse intr-un cerc vicios: nu reiau creditarea pentru ca se tem de pierderi, nu reduc dobanzile prea mult pentru ca au de acoperit costurile cu creditele neperformante si considera ca si clientii noi trebuie sa suporte eventualele defaulturi ale clientilor mai vechi.
In martie, provizioanele constituite de bancheri pentru acoperirea pierderilor din nerambursarea creditelor au urcat cu 4,7%, pana la un nou varf de aproape 4,1 mld. euro, in conditiile in care a continuat deteriorarea portofoliilor, in special in zona companiilor. Multe firme au ajuns realmente la fundul sacului din cauza ca economia nu a repornit nici in trimestrul I.
Creditele cu intarzieri mai vechi de 90 de zile, clasificate de bancheri ca "pierdere", au facut inca un salt in martie, urcand cu 5,7%, pana la aproape 6,3 mld. euro.
In aceste conditii, ponderea neperformantelor in totalul creditelor acordate de banci in sectorul nefinanciar a urcat la 13,4%, fata de 12,8% in luna precedenta. Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii, spune ca numarul executarilor de garantii (imobile sau terenuri) este foarte mic pentru contextul actual de scadere puternica a economiei, ceea ce ridica cel putin semne de intrebare. Amanarea executarilor, care ar aduce