Indicatorii de analiza tehnica pot fi utilizati in strategiile investitorilor pentru ca acestia sa obtina randamente peste piata si sa utilizeze trendurile pietei in avantajul propriu pentru a-si maximiza profitul.
Intercapital Invest si ZF a testat cateva strategii de investitii folosind cel mai simplu astfel de indicator, respectiv media mobila, iar la prima vedere rezultatele sunt surprinzatoare. O privire mai atenta arata insa ca o astfel de strategie are insa si limite.
Astfel, Intercapital propune o strategie pe actiunile SIF Oltenia (SIF5) care are la baza un principiu simplu: cumpara cand pretul actiunilor urca peste media mobila la 21 de zile (o luna) si vinde (stai pe cash) cand pretul actiunilor coboara sub media mobila.
Media mobila la 21 de zile reprezinta media aritmetica a valorilor de inchidere ale actiunilor SIF Oltenia din ultimele 21 de sedinte. De exemplu, pretul actiunilor de luni, 17 mai este comparat cu media aritmetica a preturilor din perioada 15 aprilie - 17 mai.
Un investitor care ar fi cumparat actiuni SIF Oltenia la listare (1 noiembrie 1999) si ar fi aplicat o astfel de strategie ar fi castigat teoretic circa 30.200%, conform calculelor ZF. La o investitie initiala de 1.000 de lei, portofoliul sau ar valora la 17 mai 2010 302.000 de lei.
Daca acelasi investitor ar fi aplicat o strategie buy&hold (cumpara si pastreaza), randamentul sau in aceeasi perioada ar fi fost de circa 3.900%, adica la o investitie de 1.000 de lei el ar fi avut acum un portofoliu de 40.000 de lei.
O astfel de strategie presupune insa disciplina din partea investitorului, astfel incat acesta sa nu se abata de la reguli si sa vanda sau sa cumpere atunci cand graficele ii dau semnalele respective.
Disciplina este cuvantul de ordine in analiza tehnica
"Pe hartie pare usor, dar cand trebuie sa iei decizia zici: mai stau