Structura exporturilor s-a schimbat foarte lent în ultimii 10 ani aşa că nu ne putem aştepta ca în 2010 acestea să fie sursa redresării economice, a declarat ieri Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA) în cadrul seminarului "Exportul - motorul ieşirii României din criză?", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). Potrivit lui Voinea, exporturile pot reprezenta sursa unei redresări economice de durată însă pe termen mediu şi lung şi nu pe termen scurt. În acest context, directorul executiv al GEA a atras atenţia asupra faptului că investiţiile străine în România s-au îmbunătăţit per ansamblu, însă trebuie subliniat faptul că, ''acestea au crescut competitivitatea prin preţ şi nu prin inovare, astfel că tocmai aici este o mare problemă''. În aceste condiţii Voinea a menţionat că România trebuie să se orienteze în perioada următoare către alte pieţe din afara Uniunii Europene, iar ''China este un astfel de exemplu în condiţiile în care creşterea economică de acolo nu a avut de suferit pe parcursul anului trecut''.
În sprijinul acestei idei a venit şi Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, care a subliniat faptul că ''sistemul cameral s-a implicat foarte mult şi se va implica şi de acum încolo în dezvoltarea unor contacte pe pieţele unde produsele româneşti se bucură de o poziţie foarte bună, astfel că ne-am orientat strategiile şi către Asia Centrală, Asia de Sud-Est sau China''.
Pe de altă parte, Eugen Dijmărescu, membru de onoare al Camerei bucureştene, a atras atenţia asupra efectului multiplicator pe care exporturile îl au în economie astfel că, ''acestea nu trebuie văzute şi precepute doar ca o marfă''. Cu prilejul seminarului a avut loc şi lansarea oficială a InfoFIN, un raport de analiză financiară realizat de specialiştii CCIB, pe baza datelor de bilanţ (pentru o perioadă de până la