Dupa ce Banca Centrala Europeana a dat "drumul la tiparnita" pentru a permite statelor din zona euro sa se finanteze, si BNR avertizeaza ca alternativa la reducerea cheltuielilor publice este inflatia.
BNR risca sa ajunga in postura de a "da drumul la tiparnita", cumparand direct titluri de stat pentru a permite Finantelor sa isi acopere deficitul, daca statul nu reuseste sa isi reduca cheltuielile si sa se eficientizeze, ceea ce ar insemna insa acceptarea unei inflatii usturatoare.
Finantarea directa a statului de catre bancile centrale - considerata in cercurile economice o veritabila "blasfemie" inainte de inceputul crizei financiare - a fost singura solutie la care au ajuns bancile centrale din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si chiar din zona euro pentru a stabiliza pietele si a impulsiona revenirea economiei.
In anii '90, cand Romania nici nu aparea pe radarele investitorilor internationali, BNR a asigurat necesarul de finantare prin tiparire de bani, cu pretul unei inflatii galopante.
Finantarea deficitului bugetar este asigurata deocamdata din fonduri externe, insa Romania trebuie sa "se lupte" ca sa ramana in afara grupei tarilor considerate prea riscante de catre investitorii straini si din care acestia isi retrag banii, avertizeaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"Pe plan mondial, masa monetara (oferta de bani - n. red.) s-a dublat si totusi unele tari au deficit de lichiditati. Aceste fluxuri se duc unde au curaj sa se duca. O batalie extraordinara este sa nu intram in grupa tarilor unde banii nu se duc, sau eventual pleaca", a spus guvernatorul in cadrul unui seminar pe teme de politica monetara, organizat la BNR. Isarescu a reluat ieri avertismentele privind necesitatea ajustarii deficitului bugetar enorm, care ar putea ajunge la 10% din Produsul Intern Brut anul acesta.
"Salariile bugetarilor si pen