Deşi evoluează în pusee, boala care usucă pielea micuţilor are nevoie de îngrijire zilnică, dar şi de restricţii privind stilul de viaţă. Boala se declanşează, în 95 la sută din cazuri, înaintea vârstei de cinci ani şi ajunge să afecteze 10-20 la sută din şcolari.
Eczemele care apar pe corpul bebeluşilor în jurul vârstei de două luni pot fi manifestări de dermatită atopică. Afecţiunea are la bază o hipersensibilitate a sistemului imunitar, constând în reacţii anormale la alergeni.
Lipsită de substanţe importante care să o menţină hidratată, pielea îşi pierde funcţia de barieră, iar leziunile, în lipsa tratamentului, se pot suprainfecta cu stafilococi, cu virusuri sau cu ciuperci. Cei mici suferă de pe urma uscării pielii şi mâncărimilor şi uneori pot avea şi manifestări specifice astmului, rinitei alergice şi alergiilor alimentare.
„Dermatita atopică evoluează în pusee, iar odată cu înaintarea în vârstă, intervalul dintre pusee creşte, uneori boala putând dispărea la adolescenţă", menţionează medicul specialist dermatolog Monica Dărmănescu de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu".
Hidratarea, esenţială
În episoadele acute, atunci când apar leziuni cutanate şi mâncărimi, boala se tratează cu corticosteroizi, sub formă de creme. Aceştia sunt prescrişi de medic, în funcţie de vârsta copilului şi de severitatea, de localizarea şi de extinderea leziunilor.
„Există şapte clase de corticosteroizi, iar folosirea lor aleatorie şi incorectă duce la apariţia efectelor adverse", atrage atenţia dermatologul. Între pusee, pielea trebuie hidratată zilnic, cu produse dermatocosmetice specifice, prescrise de medic. Acestea vor ţine boala sub control şi vor prelungi perioadele fără manifestări.
Atenţie la alergeni!
Severitatea bolii variază, astfel că doar o parte dintre copii au manifestări alergice, ia