Asiguratorii doresc implementarea sistemului de compensatie directa in RCA, care presupune ca plata despagubirii pentru acest tip de polite sa fie facuta de compania de asigurari a pagubitului. Potrivit reprezentantilor CSA, sistemul nu poate fi implementat inca pentru ca ar conduce spre o marire a primei de asigurare, fapt care ar dauna asiguratilor mai ales in actualul context economic.
Sitemul de compensatie directa are in centru asiguratul pagubit, astfel ca plata pentru o polita RCA (raspundere civila auto) ar urma sa fie facuta de catre asiguratorul acestuia si recuperata de companie ulterior prin intermediul unui organism de clearing (care ar putea fi constituit la nivelul CSA sau la nivelul Asociatiei Asiguratorilor din Romania).
“Dorim implementarea acestui sistem pentru ca la aceasta data pe piata autohtona concurenta dintre companiile de profil este una defectuoasa, care se bazeaza exclusiv pe tariful asigurarii si nu pe servicii”, a declarat Catalin Stroe (foto), director divizia vanzari alternative pentru Asirom, societate membra a Vienna Insurance Group (VIG).
In plus, spune Catalin Stroe, in sistemul actual asiguratorul intra in conflict cu pagubitul, pentru ca societatea se substituie vinovatului de accident. Totodata, costurile sunt marite prin cresterea devizelor si implicarea instantelor de judecata.
Domeniul de aplicare al compensatiei directe vizeaza coliziunea care are loc numai intre doua autovehicule asigurate RCA si inmatriculate amandoua in acelasi stat precum si vatamarile corporale, insa pana intr-un anumit grad.
Pozitia CSA: Nu inca!
Astfel, companiile de asigurari din Romania doresc aplicarea sistemului de compensatie directa, care ar conduce spre echilibrarea pietei in sensul reducerii timpului de despagubire, scaderea daunalitatii si la o competitie bazata pe oferta de servicii in defavoarea pretului