Cei care şi-au luat abuziv libere medicale pot sta momentan liniştiţi pentru că nu are cine să-i întrebe de sănătate. Medicii de familie cred totuşi că falşii bolnavi vor fi mai prudenţi datorită amenzilor pe care le riscă.
Şefii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) spun că şi-ar dori să aplice legea care le permite să verifice dacă cei plecaţi în concedii sunt sau nu „bolnavi de-adevăratelea“. Le lipsesc însă instrumentele legale, iar în lipsa unor norme metodologice spun că vor recurge la improvizaţii.
„Probabil vom face protocol cu Poliţia pentru a merge la domiciliul bolnavului, dar şi cu un reprezentant al angajatorului pentru că el este cel care face sesizarea. Noi vom controla doar angajaţii în privinţa cărora angajatorul are îndoieli privind legitimitatea concediului şi va face o sesizare la noi“, a precizat Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani.
Medicii se tem de abuzuri
Concediile medicale sunt decontate de către angajator, în primele trei zile, şi de la bugetul asigurărilor de sănătate, în cuantum de 85%. „Dacă un angajat îşi ia concediu medical pentru că nu mai are activitate societatea unde lucrează, angajatorul nu are niciun interes să facă sesizare pentru că el va suporta doar 15% din retribuţia financiară a angajatului“, a declarat Florentina Cozma, consilier juridic.
Dacă şefii CAS constată că angajaţii care şi-au luat concediu nu sunt acasă între orele 8.00-11.00, 12.00-17.00 şi 18.00-20.00, ei concluzionează că aceştia sunt perfect sănătoşi şi le suspendă indemnizaţia de boală, iar medicii de familie care le-au semnat certificatele pentru concediu vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Unii se tem că legea deschide poarta pentru numeroase abuzuri şi că mulţi medici vor fi sancţionaţi pe nedrept. „Măsura este inoportună din punct de vedere al realităţii dintre boala pac