Legea lustraţiei a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor, dar pentru a intra în vigoare va trebui să treacă de Curtea Constituţională, unde va fi contestată de PSD.
De altfel, social-democraţii au fost singurii care au votat împotriva legii, sprijinită de PNL, PDL şi UDMR. Deputatul PSD Silvestru Lup consideră că actul normativ încalcă dreptul de a candida şi a acuzat PDL că a scos din lege personaje lustrabile precum Traian Băsescu şi Theodor Stolojan.
„Preşedintele României a fost comandant de navă, calitate pentru care trebuia să fii membru de partid. Dintre comandanţii de navă, au fost selectaţi doi, unul la Anvers şi unul la Istanbul. Deci a fost doar agent al companiei NAVROM pe care a reprezentat- o în Anvers”, a replicat, imediat, Mircea Toader (PDL).
Ca lustrabili au fost definiţi cei care au ocupat funcţii de conducere remunerate în PMR, PCR, UTC, UASCR, deputaţii în Marea Adunare Naţională, membrii consiliilor populare, cei ai Consiliului de Stat şi de Miniştri.
De asemenea, legea include persoanele din structurile Securităţii, magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist, şefii din Inspectoratul General de Miliţie, şefii misiunilor diplomatice şi consulare. Toţi aceştia vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese. Pentru persoanele numite, mandatul încetează în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, în timp ce aceia aleşi îşi pot duce mandatul până la sfârşit.