*Estimări. Dealerii susţin că dacă banca centrală nu ar fi intervenit în favoarea leului pentru a bloca deprecierea faţă de moneda unică europeană, cursul oficial de acum ar fi fost de 4,25-4,3 lei pentru un euro.
Cursul leu/dolar a atins miercuri cel mai înalt nivel din ultimii şase ani şi jumătate, de 3,4451 lei pentru un USD, o cotaţie mai proastă fiind înregistrată în noiembrie 2003.
Nici faţă de euro moneda naţională nu a avut o performanţă mai bună, cursul oficial anunţat de BNR miercuri fiind de 4,1997 lei/euro. Dealerii susţin că leul s-ar fi depreciat zilele acestea şi până la o cotaţie de 4,3 faţă de moneda unică europeană dacă nu ar fi intervenit banca centrală. "Cursul s-a oprit în buza pragului de 4,2 lei/euro pentru că a intervenit BNR. Dacă nu ar fi fost banca centrală am fi vorbit acum de un curs oficial de 4,25-4,3. La cursul cu dolarul nu au ce să facă. Protejează şi ei ce pot, cotaţia faţă de euro, pentru a limita impactul asupra inflaţiei", ne-a declarat un dealer. El a precizat că în ceea ce priveşte perspectivele leului faţă de moneda americană, dar şi a euro faţă de USD s-ar putea ca tendinţa de acum să se inverseze, respectiv ca dolarul să înceapă să se deprecieze şi el.
Impactul deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul american este cel mai vizibil la pompă, pentru că preţul benzineieste actualizatde distribuitorii de carburanţi în funcţie de cotaţia barilului de petrol, care este în dolari. Astfel, orice depreciere a leului faţă de USD înseamnă, aproape imediat, scumpirea benzinei şi a motorinei. De la începutul anului până acum leul a pierdut peste 17% faţă de dolarul american, în aceeaşi perioadă benzina scumpindu-se cu peste 8%.
Deşi leul a atins miercuri cea mai proastă cotaţie faţă de moneda unică europeană din ultimele patru luni şi jumătate, variaţia cursului, numită de economişti "volatilitate", es