Bugetarii au credite bancare de aproximativ cinci miliarde de euro, potrivit unor date centralizate de Banca Naţională a României şi citate de agenţia Mediafax. Mulţi dintre salariaţii la stat riscă să intre astfel în incapacitate de plată, dacă salariile se vor reduce cu 25%. Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari, Ionuţ Dumitru spune la RFI că situaţia nu este atât de neagră.
Bugetarii au credite bancare de aproximativ cinci miliarde de euro, potrivit unor date centralizate de Banca Naţională a României şi citate de agenţia Mediafax.
Mulţi dintre salariaţii la stat riscă să intre astfel în incapacitate de plată, dacă salariile se vor reduce cu 25%.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari, Ionuţ Dumitru (audio) spune la RFI că situaţia nu este atât de neagră.
Dumitru nu exclude posibilitatea ca unii dintre bugetari, care au credite prea multe şi prea mari, să ajungă în situaţia de a fi executaţi silit. Cei mai mulţi însă îşi vor putea renegocia creditele, spune Ionuţ Dumitru.
"Un bugetar aflat în imposibilitatea de a-şi plăti ratele din motive obiective - atenţie, e important lucrul ăsta - din motive obiective - se poate adresa băncii de la care şi-a luat creditul şi împreună cu banca vor găsi fără nici un dubiu o soluţie care să fie convenabilă pentru ambele părţi. E posibil să nu existe soluţii. Dacă gradul de îndatorare este mare, orice i-ai face clientului respectiv, nu poate să plătească, dar în condiţiile în care motivele sunt obiective şi se pot găsi soluţii şi există astfel de soluţii, fără nici un dubiu că este şi în interesul băncii să ajute clientul", explică Ionuţ Dumitru.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari mai precizează că băncile pot fie să diminueze ratele pe o perioadă determinată, fie să prelungească perioada pentru care s-a solicitat creditul, fie să accepte ca un c