Măsurile de austeritate luate de greci nu par nici pe departe atât de drastice ca cele anunţate pentru România. Am mai scris despre asta. Mai mult decât atât, categoriile de bugetari nu sunt tratate otova, indiferent de importanţa lor pentru societate. E drept, grecii au alte priorităţi decât noi, aşa încât ei nu vor tăia soldele militarilor. Grecii sunt, de altfel, obsedaţi de sectorul apărării, în principal din cauza permanentelor contre cu colegii de NATO turci. 2,9% din populaţia greacă lucrează, de altfel, în armată. 2,8% din PIB-ul Greciei se duc pe apărare. Mai multe despre problema asta puteţi citi aici.
Important este că, atunci când un guvern are interesul să ferească anumite categorii de angajaţi de efectele crizei, o poate face. Chiar şi în cazul greu lovitei Grecii. La noi nu aş susţine ca salariile militarilor să nu scadă, deşi am fost militrar activ şi ştiu că nu e uşor. Dar salariile din domeniul apărării sunt destul de mari, la noi, după cum calcula şi Ziarul Financiar: 40% din fondul de salarii de la stat se duc la cei 20% dintre bugetari care lucrează în armată, la interne sau la servicii secrete.
Noi avem alte categorii de bugetari care ar trebui protejate: medicii şi profesorii, care şi aşa au salarii de vai de ei pentru pregătirea şi responsabilitatea pe care se presupune că le au. Înţeleg însă de la domnul ministru Şeitan că reducerile vor rămâne cum a stabilit domnul preşedinte Băsescu: 25% de la toată lumea. Păi, de ce să-şi bată guvernanţii capul cu măsuri diferenţiate?
Măsurile de austeritate luate de greci nu par nici pe departe atât de drastice ca cele anunţate pentru România. Am mai scris despre asta. Mai mult decât atât, categoriile de bugetari nu sunt tratate otova, indiferent de importanţa lor pentru societate. E drept, grecii au alte priorităţi decât noi, aşa încât ei nu vor tăia soldele militarilor. Grecii sunt