Sărbătorind numirea Istanbulului drept Capitală Culturală Europeană, Institutul Goethe din capitala Turciei a iniţiat un program generos, "Yollarda - Literatura europeană în Turcia, Literatura turcă în Europa". Astfel, timp de cinci zile, în perioada 11-15 mai, românii iubitori de cărţi bune pot descoperi spiritualitatea turcă, prin intermediul uneia dintre cele mai premiate şi îndrăgite scriitoare - Buket Uzuner. Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti a găzduit o întâlnire sensibilă, în care s-au împărtăşit idei şi sentimente. "Literatura face cunoscute experienţe similare pentru două popoare care nu se cunosc atât de bine.
După părerea mea, cărţile de istorie sunt un pic subiective. Fiecare popor îşi scrie istoria după cum doreşte, dar cărţile de literatură sunt pentru toată lumea. Nu au istorie şi graniţe. Este mult mai bine să ne cunoaştem unii pe alţii prin prisma literaturii."
În ţară
23 mai. Biserica. Bucureşti. Muzeul Naţional al Satului, în colaborare cu reprezentanţii comunităţilor din satele de origine a monumentelor, va organiza slujbe de pomenire, împărţindu-se ofrande alimentare.
22-23 mai. Dansul şi portul popular. Comarnic, judeţul Prahova. Festivalul cu participare naţională reprezintă o oglindire a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti.
24 mai. Udatul nevestelor. Hodac, judeţul Mureş. Un vechi obicei românesc pus în scenă de locuitorii comunei, ocazie pentru petreceri populare ca-n poveşti.
În lume
20-22 mai. Pescuit. Glasgow, UK. Cel mai important eveniment de profil, un loc de întâlnire pentru pescarii profesionişti, dar şi amatori.
21-23 mai. Cacao Festival. Toledo, Belize. Toţi iubitorii de ciocolată trebuie să ajungă în Toledo! Vor fi organizate degustări de ciocolată, dar şi concursuri diverse ce au ca punct comun "elixirul fericirii".
22-30 mai. Festivalul ciocolatei. Bromont, Canada.