Studierea istoriei şi a geografiei în limba maternă a încins spiritele în parlament, opoziţia lipind PDL-iştilor eticheta de „trădători ai neamului”. Sursa: AGERPRES
Scoaterea istoriei şi a geografiei de pe lista materiilor cu predare obligatorie în limba română a ridicat ieri din nou tensiunea în parlament. PSD-ului şi PNL-ului nu le-a mai rămas decât să arate cu degetul către „trădătorii” de la PDL care şi-au asigurat liniştea în coaliţie dând câştig de cauză UDMR în privinţa învăţământului în limba maternă. Şi asta după ce, cu o seară înainte, o parte dintre parlamentarii democrat-liberali refuzaseră solicitarea Uniunii, ceea ce a dus la amânarea votului.
Imediat, şefii PDL şi-au băgat deputaţii în şedinţă, cerându-le vot pentru varianta guvernului. Comandă executată ieri fără prea multe obiecţii.
Tot la cererea UDMR, care a vrut o probă concretă, înainte de a vota alte legi ale PDL, Roberta Anastase a modificat ordinea de zi, mutând dezbaterea la legea educaţiei înaintea legii lustraţiei.
De la trădare, la ipocrizie
Până la urmă, dreptul de a învăţa istoria şi geografia în limba maternă a fost consfinţit cu 111 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” şi 10 abţineri. 81 de parlamentari PDL au votat „pentru”, 5 „împotrivă”, iar 9 s-au abţinut.
Liberalii au părăsit sala în semn de protest, caracterizând votul drept unul „antinaţional”, iar PSD a votat împotrivă.
„Grupul PSD rămâne în sală, să privească în ochi trădătorii neamului”, i-a anunţat pe democrat-liberali PSD-istul Cristian Dumitrescu. În timp ce colegul său Adrian Solomon se tânguia că se va ajunge ca din cărţi să se afle că Burebista a fost ungur.
Şi PSD-iştii au avut însă de înghiţit reproşuri, mai ales pe cel de ipocrizie, întrucât în guvernarea Năstase au decis ca şedinţele consiliilor locale din localităţile cu peste 20