APERO: Frecvenţa utilizărilor creşte odată cu veniturile
Circa 85% dintre orăşeni au card, dar majoritatea îl folosesc foarte rar
Aproximativ 85% dintre românii din mediul urban au un card bancar, dar numai 32% dintre posesori îl utilizează pentru plăţi cel puţin o dată pe săptămână, în timp ce 16% dintre aceştia plătesc cu cardul la intervale mai mari de trei luni, potrivit unui studiu comandat de APERO.
Potrivit sursei citate, 10% dintre românii posesori de carduri utilizează acest instrument pentru a plăti de două - trei ori pe săptămână, în timp ce 22% o dată pe săptămână. Totodată, 24% dintre posesori plătesc cu cardul de două - trei ori pe lună, 20% o dată pe lună, iar 8% o dată la două - trei luni. "Frecvenţa mai ridicată pentru plata cu cardul este corelată mai degrabă cu venitul mai mare pe membru de gospodărie, peste 900 de lei, şi, de asemenea, cu un grad mai mare de deschidere faţă de produse şi servicii noi în general", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), Adrian Apolzan.
În ceea ce priveşte tipul de card utilizat cel mai des, 71% dintre respondenţi au indicat cardul de debit simplu, 7% pe cel cu descoperire de cont, 4% pe cel de credit şi 3% pe cel de cumpărături. "În anii următori raportul de forţe se va schimba în sensul că posesorii se vor îndrepta spre cardul de debit cu descoperire de cont. În ceea ce-i priveşte pe cei 15% dintre respondenţii care nu au carduri, nu se poate spune că aceştia nu au utilizat acest produs la un moment dat, ci că în prezent nu îl folosesc", a spus Cătălina Melinte, reprezentant al firmei Nielsen.
Românii folosesc pentru toate cumpărăturile acelaşi card
Potrivit directorului general pentru România al Visa Europe, el a precizat că posesorii cardurilor percep că un singur card este pentru cumpărăt