Pasionat de istorie, Tudor Rățoi a lucrat cu muzeograf, iar apoi s-a transferat la arhivele naționale ale județului Mehedinți, insituție pe care o conduce din 1995. Prin cercetările sale, scientistul a oferit publicului larg o serie de documente extrem de importante pentru comunitatea locală.
Aflat printre personalitățile științifice de marcă ale orașului, Tudor Rățoi este, în primul rând, un iubitor de istorie.
„Hotărârea de a urma calea a istoriei a fost luată încă din timpul liceului. Am urmat un liceu economic, însă mi-am dat seama imediat că trebuie să schimb domeniul. Mereu am fost atras de istorie, așa că am ales să merg la o facultate de profil. Am ales Iașiul din teama pe care mi-o inspira Bucureștiul, pe care îl vedeam un oraș mare, cu multe tentații, care ar fi putut să mă înghită. Nu regret nicio clipă alegerea Iașiului, pe care îl consider un centru universitar de excepție. În plus, în anul II de liceu am avut norocul să am o profesoară de istorie extraordinară, care prin felul de a fi și de a preda, m-a determinat să urmez istoria”, își amintește profesorul.
În 1976, după finalizarea studiilor universitare, a fost repartizat ca muzeograf, la muzeul Regiunii Porțile de fier, din Severin.
„Acolo mi-am început cariera. Am lucrat ca muzeograf timp de 5 ani, până în 1981, când am plecat la Arhivele Naționale, din cauza unei neînțelegeri profesionale cu directorul de atunci al instituției, Mișu Davidescu”, ne spune Rățoi.
La Arhive a parcurs toate treptele care se impuneau. A început ca arhivist, apoi a devenit arhivist principal, în urma unui examen. La pensionarea predecesorului său, profesorul Nicolae Chipurici, a devenit directorul acestei instituții.
A fost direcor adjunct al arhivelor naționale
„Pentru că pentru mine arhivele nu erau o noutate. Student fiind, am intrat într-o grupă de cercetare , sub î