Ca să nu piardă banii de concediu medical, bolnavii imobilizaţi la pat vor fi obligaţi să deschidă uşa organelor de control, pacienţii cu sindrom vestibular (ameţeli) şi cei cu accident ischemic vor completa declaraţii pe proprie răspundere, iar lehuza al cărei copil este la reanimare va trebui să stea acasă.
Noua legislaţie privind concediile medicale loveşte în bolnavii adevăraţi. Interdicţia de a părăsi domiciliul mai mult de două ore pe zi şi obligaţia de a completa o declaraţie pe proprie răspundere vor naşte mult mai multe probleme decât se aşteptaseră guvernanţii. Şi toate, pentru că statul nu este capabil să-i depisteze şi pedepsească pe cei care îşi iau nejustificat concediu medical.
Tonul la avalanşa de concedii medicale nejustificate a fost dat de clasa politică din România. De fiecare dată când se schimba culoarea la guvernare, directorii de instituţii deconcentrate care fuseseră instalaţi de guvernul anterior găseau o modalitate inedită de a mai rămâne în funcţii pentru a păpa din banii statului. Moda concediilor medicale nejustificate lansată de politicieni a prins ulterior şi la populaţie, ajungându-se ca în ultimii ani bugetul asigurărilor de sănătate să fie secătuit de plata indemnizaţiilor de sănătate.
Aceiaşi politicieni care au beneficiat din plin de concedii medicale nejustificate vor să stopeze acum aceste practici, motiv pentru care au modificat OUG nr. 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fără să ţină seama de răul pe care îl fac bolnavilor.
Declaraţii de la bolnavi cu accident ischemic
Noile modificări (Ordinul nr. 36/2010 şi Ordinul nr. 479/2010) prevăd că angajatul care solicită concediu medical va trebui să completeze la medicul de familie o declaraţie pe proprie răspundere, prin care se obligă să anunţe angajatorul în termen de 24 de ore. O declaraţie