Guvernul spera sa incaseze macar jumatate din datorie, desi are mare nevoie de bani la buget.
Ministrul finantelor vrea sa solicite Guvernului un mandat ferm de negociere cu Rompetrol-KazMunaiGaz pentru recuperarea datoriei sub forma de obligatiuni de 571 mil. euro pe care compania trebuie sa o achite statului roman in septembrie.
"Deocamdata nu am un mandat de negociere, dar o sa cer Guvernului o scrisoare de mandat. Eu vreau sa incasam banii, nu sa discutam scheme de esalonare", a declarat Sebastian Vladescu.
Cu toate ca are mare nevoie de bani, Guvernul Romaniei nu a exprimat pana acum o pozitie oficiala, in pofida semnalelor ca Rompetrol nu intentioneaza sa plateasca intreaga datorie la scadenta. Semnalele respective sunt insa luate in calcul atat timp cat estimarile de incasari bugetare pe anul acesta includ numai jumatate din creanta statului asupra Rompetrol, dupa cum a confirmat Vladescu.
Potrivit scrisorii de intentie catre FMI, bugetul pe 2010 prevedea initial venituri nefiscale de 2,4 mld. lei din rambursarea datoriei Rompetrol, insa "plata efectiva este incerta". Guvernul se gandeste deja la un "grafic de rambursare", conform aceluiasi document, si estimeaza ca negocierile cu debitorul vor fi incheiate pana la urmatoarea evaluare din partea FMI.
Vladescu invoca inca de la inceputul anului riscul ca statul sa redevina actionar al Rompetrol in contul datoriei pe care kazahii nu ar rambursa-o.
Potrivit ordonantei adoptate in 2003 de Cabinetul Nastase si semnata de ministrul de finante de la acea vreme, Mihai Tanasescu, compania are optiunea de a cere conversia obligatiunilor in actiuni, la un pret de conversie prestabilit, intre 0,1 si 0,11 lei/actiune.
Reprezentantii Rompetrol au declarat recent ca grupul nu dispune de fondurile necesare achitarii datoriei si ca ar putea incerca sa negocieze cu statul o reesalo