Primăria din Căianu Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, organizează „Zilele Satului" la cinci zile după ce localitatea a fost inundată.
Râul Ilişua a crescut foarte mult în urma ploilor şi a inundat 47 de gospodării din comuna Căianu Mic, situate de o parte şi de alta a văii. Apa a intrat în curţi, grădini şi pivniţe, dar şi patru case. Sub ape sunt şi 196 hectare de teren agricol. Miercuri, apa nu se scursese încă în totalitate din sat, aşa că primăria a fost obligată să spargă un drum comunal ca să poată monta un tub de 20 de centimetri diametru prin care apa să se scurgă într-un canal. Numai aşa apa din şase gospodării a avut pe unde să iasă.
Pofta de distracţie a localnicilor nu s-a stins însă. Duminică şi luni va fi a cincea ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic, ocazie cu care lumea va cânta şi va dansa în ritmul muzicii populare, nu înainte însă de a participa la un obicei vechi de când lumea, „Înstruţatul boului".
Un bou este purtat pe toate uliţele
Un grup de tineri din sat împodobesc cu flori coarnele unui bou pe care se mai atârnă beteală şi crengi de brad. Astfel împodobit, animalul e purtat pe uliţele satului, de la un capăt la altul, în chiuiturile unor fete care îl însoţesc şi a unor tineri, călare, care îi „deschid" drumul. Spicele de grâu atârnate pe coarnele animalului reprezintă un simbol al rodniciei. Când ajunge în dreptul casei lor, ţăranii stropesc boul cu apă convinşi că numai aşa vor avea parte de recolte bogate. Alţii plătesc pentru onoarea de a se fi oprit boul în dreptul casei lor. Primarul comunei, Ioan Ţărmure, se simte obligat să plătească primul. „Nu am avut nici un leu la buget pentru organizarea acestei sărbători. Voi lua eu, de acasă, nişte ţuică de prune să-i servesc pe participanţi. Mai am vreo 10 litri şi îi aduc să-i cinstesc", a spus primarul Ioan Ţărmure. După acest moment, în centrul localităţii vor cânta Gru