- Diverse - nr. 553 / 20 Mai, 2010 Alimentele sanatoase sunt un subiect mult discutat la toate nivelele, dar greu de realizat intr-o lume bulversata care se gandeste deja la marea criza a viitorului _ cea alimentara. Alimentatia si stare de sanatate a populatiei merg mana in mana. Grasii si slabi planetei sunt dependenti de factori genetici, sanatate sau boala si alimentatie (hipocalorica si hipoprotidica sau hipercalorica si hiperprotidica) fara a se neglija efectele stresului. Trairea oamenilor in perioada biblica era aceea in mediul natural, efectual munci fizice si actiuni razboinice cand era cazul, profitau de factorii beneficiu ai mediului natural: caldura, lumina, ape limpezi, aer curat si calcau pe pamant fierbinte. Se hraneau cu produse naturale: carne de vita, oaie, miel, capra, ied, consumau la fel paine nedospita (azima), ulei de masline, miere de albine, fructe citrice, otet de mere cu miere, mierea de mana, peste, sare s.a. Ocupatiile lor erau acelea ale unor oameni simplii: cultivatori ai pamantului, pastori si pescari, fara asi consuma multe celule nervoase. De-a lungul zbuciumatei istorii a omenirii _ modul de hrana a evoluat si s-a diferentiat mult in functie de zona geografica, traditie, resurse alimentare, religie si stare sociala. Revenind la zilele noastre se face o adevarata companie referitoare la ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Este insa greu sa vorbim si sa scriem de regimuri de slabire, cand in lume, milioane de oameni mor de foame. Hiperponderabilitatea _ trebuie cautata si in obisnuintele alimentare, avutie, regimuri hipercalorice, sedentarism, dar si in starea de boala si predispozitia genetica, alaturi de …de stres. Regimurile de slabire dupa o multime de retete, regimul vegetarian si lacto-vegetarian si lacto-vegetarian, posturi indelungate necontrolate, sunt niste aberatii fiziologice si psihologice ce pot cauza imbolna