Maestrul Melian se lasă „închiriat" şi dus în bucătăria de acasă de cele mai influente femei CEO din România, prim-miniştri, miliardari din Top 5 şi alteţe regale. Fiind vorba de întâlniri discrete, n-are voie să aibă nici ochi, nici urechi: „Din motive stricte de corectitudine şi onoare, nimeni nu ştie niciodată unde am fost. Facturile mele sunt într-un sistem codat, astfel încât presupun că nici SRI n-ar fi în stare să le desfacă".
El ştie că locul lui e „în bucătărie" şi nu se supără atunci când clienţii au nevoie să-şi mestece dumicaţii în solitudine: „A fost odată o întâlnire între anumiţi oameni, în care am fost rugat, cu cea mai mare diplomaţie posibilă, să mă duc până afară şi să stau în curte. E vorba de discuţii de afaceri care sunt strict secrete între aceşti oameni". Din 2004, de când a lansat conceptul „Rent a chef", Victor Melian a ajuns să încaseze în anii buni şi 20.000 euro în numai trei-patru luni de gătit part-time, în timpul liber. Melian are ca ajutoare patru bucătari, toţi tineri şcoliţi de el personal şi pe care-i consideră ca făcând parte din Top 10 într-un clasament al maeştrilor din Bucureşti.
Ideea acestei afaceri i-a venit lui Melian în urmă cu 15 ani, la Paris, când a luat prânzul într-un loc cu totul informal: „Era undeva pe lângă Saint Michel. Bucătarul îşi invita oaspeţii la el acasă şi le gătea nu la modul prietenesc, ci la modul profesional. Spre deosebire de un restaurant, era o atmosferă prie-tenească, de casă. Meniu nu exista, ce-ţi oferea omul ăla aia primeai, dar, având în vedere calitatea şi meniul fascinant, plus personalitatea lui, era rezervat cu lunile în avans. Aveai nevoie de relaţii şi recomandări ca să ajungi să mănânci la el".
Restaurantul de acasă
Reîntors în ţară acum opt ani, după ce a călătorit prin toate colţurile lumii în căutarea de reţete şi arome originale, Melian şi-a dat seama că nu