Banii sunt destinaţi proiectelor care contribuie la crearea de noi locuri de muncă
Şi stagiile de formare şi proiectele pentru lucrări publice pot fi finanţate cu bani europeni
Parlamentul European a adoptat recent propunerile Comisiei Europene privind accelerarea investiţiilor cofinanţate din instrumentele structurale, urmând ca, din vara acestui an, România, Ungaria, Letonia, Lituania şi Estonia să primească o tranşă suplimentară de prefinanţare în valoare totală de 776 mil. euro, din care României îi revin 278 mil. euro, notează Departamentul pentru Afaceri Externe într-un comunicat. Precizând că statele amintite s-au confruntat cu o diminuare semnificativă a Produsului Intern Brut, motiv pentru care sunt eligibile pentru acordarea de plăţi în avans în anul 2010 (2% din Fondul Social European şi 4% din Fondul pentru Coeziune), DAE notează că "acest flux de lichidităţi va facilita efectuarea plăţilor către beneficiari, permiţând astfel derularea mai rapidă a proiectelor care contribuie la crearea de noi locuri de muncă şi generând un ritm mai accelerat de absorbţie a fondurilor europene".
O noutate pe care o aduce propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului 1083/2006 al Consiliului, referitor la fondurile structurale şi de coeziune, este aceea că stagiile de ucenicie pentru tineri, cursurile de formare profesională şi proiectele pentru lucrări publice, care în mod normal s-ar fi încadrat doar pentru finanţare naţională, vor fi acum eligibile pentru finanţare europeană.
În ceea ce priveşte proiectele majore din domeniul mediului, CE a propus creşterea plafonului de finanţare pentru aceste proiecte de la 25 la 50 de milioane de euro. Totodată, se stabileşte un prag unic de 50 de milioane de euro pentru proiectele majore. În acelaşi timp, proiectele din domeniul mediului cu o valoare cuprinsă între 25 şi 50 de mil