Sumele platite in contul depozitelor atrase de la actionari au urcat cu doar 1% fata de perioada similara din 2009, desi soldul este cu peste 40% mai mare.
Bancile locale au platit in primul trimestru 393 de milioane de euro in contul depozitelor atrase de la straini - in special de la actionari, arata datele Bancii Nationale.
In aceeasi perioada a anului trecut, bancile au platit 388 de milioane de euro, dar soldul depozitelor era atunci cu 2,24 miliarde de euro mai mic. Intre timp, dobanzile oferite de bancile locale au coborat insa simtitor.
Soldul depozitelor atrase pe termen mediu si lung de la nerezidenti a urcat in martie la un nivel record de 7,44 miliarde de euro, in conditiile in care in aceeasi luna din 2009 sumele atrase se situau la 5,2 miliarde de lei.
"E posibil ca aici sa nu fie vorba neaparat de o crestere totala a plasamentelor, ci doar de o migrare de la scadente scurte la scadente lungi, in contextul in care BNR a eliminat rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadente pe doi ani", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
La inceputul anului trecut, Banca Nationala a redus de la 40% la 0% rata de constituire a rezervelor minime pentru sumele in valuta atrase pe o perioada mai mare de doi ani. Din punct de vedere prudential, atragerea de fonduri pe termen mediu si lung pentru finantarea unor active cu maturitati mai lungi asigura un confort mai mare pentru banci.
In acelasi timp, spune Ionut Dumitru, nu este exclusa nici varianta ca majorarea soldului depozitelor atrase de la straini sa vina in contextul in care bancile au apelat la majorari ale capitalizarii prin imprumuturi subordonate.
Soldul sumelor atrase pe termen mediu si lung de catre banci de la straini se stabilizase in ultimele luni in intervalul 7,15-7,3 miliarde de euro, dupa ce in primavara si vara