In structurile statului exista circa 2.000 de persoane ce lucreaza in departamentele de Comunicare, Informare si Relatii Publice si cu presa, potrivit calculelor ZF. Repartizarea pe institutii a "comunicatorilor" este foarte diferita, de la 42 la Camera Deputatilor la trei la Ministerul Culturii. Doar Agentia Nationala de Meteorologie are unul singur. Nu este clar principiul dupa care este dimensionat numarul de angajati ai departamentului de comunicare din fiecare institutie. Ministerul Dezvoltarii si Turismului are 21 de oameni la presa si comunicare, in timp ce Ministerul de Externe are 15.
Guvernul, Parlamentul, ministerele si celelalte institutii ale statului platesc 2.000 de "comunicatori" - responsabilii de relatii publice, relatii cu mass-media, informare si relatii cu publicul, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Cu toate acestea, ultimii doi ani de criza au aratat ca intre institutiile publice si presa este o fractura uriasa de comunicare. Masurile luate de guvern nu sunt explicate, responsabilii cu comunicarea trimit jurnalistii de la o institutie la alta, informatiile sunt deseori confuze sau creeaza chiar probleme.
Ultima "isprava": purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a anuntat ca metroul va circula dupa miezul noptii cu ocazia concertului AC/DC care a avut loc acum cateva zile in Bucuresti, dar informatia s-a dovedit falsa, asa ca oamenii au trebuit sa plece acasa pe jos.
ZF a trimis solicitari ministerelor si institutiilor subordonate Guvernului, Parlamentului, prefecturilor si primariilor, spitalelor si inspectoratelor de politie pentru a afla cati oameni comunica pentru cele 197 de institutii de stat (vezi tabel dreapta).
Luand in calcul in medie 10 angajati in comunicare per minister, alti doi pentru fiecare institutie subordonata acestora, daca sunt adunati si comunicatorii de la Guvern (19) si Parlament (51