Antrenorul şi fostul jucător de fotbal din Divizia A este un colecţionar împătimit de timbre, cărţi poştale, monede, hărţi şi ceasuri. Dumitru Varodin se mândreşte că deţine cea mai mare colecţie de monede străine din România, care reuneşte 14.000 de piese.
„În seria «Monedele lumii» am bani din 202 state, 146 de teritorii autonome şi 198 de foste imperii, enclave sau teritorii care au aparţinut, în diferiţi ani, altor state decât cele iniţiale“, spune pietreanul.
Are bani româneşti
Colecţia i-a fost apreciată de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, care l-a invitat să expună la Bucureşti. „Nimeni nu a mai intrat cu o expoziţie personală de numismatică în clădirea BNR. Şansa mea a fost inaugurarea leului nou, când am expus monedele tuturor celorlalte state de pe glob“, afirmă colecţionarul.
Vernisajul acestei expoziţii a avut loc chiar în ziua lui de naştere, pe 31 ianuarie 2005, iar colecţia a fost disponibilă publicului timp de trei săptămâni, în Sala de Marmură a Băncii Naţionale.
Pietreanul, născut la Bacău, într-o familie aflată la a şaptea generaţie de profesori, după cum spune, are pe lângă monedele străine şi o importantă colecţie de bani româneşti. „Deţin 4.300 de monede din cele mai vechi timpuri de pe teritoriul dintre Tisa, Balcani şi Marea Neagră, reunite sub genericul «Moneda pe teritoriul Daciei lui Burebista»“, explică antrenorul.
Printre piesele autohtone cu care se laudă colecţionarul se numără un taler de argint de-al lui Despot Vodă, un triplu gros de-al lui Alexandru cel Bun, bani din Valahia de pe timpul lui Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Ţepeş, precum şi un taler de-al lui Constantin Brâncoveanu. „Talerul lui Despot Vodă este o monedă foarte rară, pentru că acesta a domnit doar un an şi opt luni, timp în care a bătut nişte groşi şi doar 60 de taleri. Dintre aceştia, doar p