Reducerea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) va intarzia trecerea de la sistemul public de pensii la unul privat, iar reforma sistemului de pensii si viitorul nu trebuie sacrificate doar pentru a aduce bani la buget, a declarat luni consilierul guvernatorului BNR.
"Suntem deja in intarziere in ce priveste reforma pensiilor. Nu pot sacrifica viitorul doar pentru a aduce bani la buget, doar pentru ca restructurarea necesara pe acel sector nu se petrece", a mentionat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru (foto).
El a adaugat ca orice suma la bugetul de stat este binevenita in prezent, in conditiile actuale ale economiei. "Avand in vedere situatia dificila a bugetului public, nu au avut ce face. Pot sa am intelegere cu privire la acest lucru, dar este o solutie pe termen scurt", a mai spus Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a precizat insa ca suntem in urma in ceea ce priveste reforma sistemului de pensii in comparatie cu alte tari din Europa, proces care trebuie continuat. "Reforma in acest domeniu si implicit rezolvarea actualelor probleme legate de pensiile de stat sta in trecerea spre un sistem de pensii administrat privat", a comentat Croitoru.
Ministrul Finantelor Publice (MFP) a anuntat intr-o interventie publica de marti seara (18.05.2010) ca nivelul contributiei pe pilonul II ar urma sa fie de doar 0,5% in acest an, au declarat luni pentru NewsIn surse sindicale.
De altfel, guvernul a inghetat in februarie 2009 la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la startul sistemului. Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.
In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile pri