Conducatorii societatilor de investitii financiare (SIF-uri) spun ca turbulentele pe piata locala de capital sunt departe de a se termina, asteptandu-se la caderi mai abrupte ale cotatiilor actiunilor in perioada urmatoare. Speculatiile pe termen scurt devin in aceste conditii principala sursa de venit pentru SIF-uri.
Cu o avere totala de 2 miliarde de euro, cele cinci SIF-uri sunt printre cei mai mari administratori de active de pe piata locala de capital si tin capul de afis pe lista investitorilor pe bursa de la Bucuresti, alocand pentru investitii zeci de milioane de euro. Evenimentele dramatice din ultimele saptamani, cand indicii bursieri au reactionat cu fluctuatii agresive la stirile externe privind situatia Greciei si planul de salvare al UE in valoare de 750 mld. euro, au dat peste cap strategiile de investitii ale SIF-urilor.
"Evolutia bursei din ultimele saptamani pe Bursa reflecta o manifestare specifica unei perioade de criza. Trebuie sa ne armonizam strategiile de investitii la volatilitatea din piata, astfel ca acum fecem strategiile pe termen scurt, saptamanal chiar. Am un sentiment ca fenomene similare celor la care am asistat vor fi tot mai dese si ne asteptam la scaderi mai mari in perioada urmatoare", a spus Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2), care a reusit in primele patru luni sa acumuleze profituri de 4,7 mil. euro tocmai printr-o activitate mai intensa pe Bursa.
Dupa ce ani la rand SIF-urile au vazut in dividendele de la banci principala sursa de venituri, iar vanzarea de pachete de actiuni la societatile din portofoliu era in cea mai mare parte o decizie strategica (vanzarea Automobile Craiova catre Ford sau exitul din Bancpost), societatile de investitii au folosit tot mai mult speculatiile zilnice sau saptamanale pentru a umple golurile lasate in venituri de dividendele mici.
Speculatiile cu actiuni tin