Un cocteil de ingrediente, o plăcere mai mult decât evidentă de a explica cum se potrivesc anumite fructe sau legume cu friptura, cum friptura trebuie să "respire" ca să aibă savoare... Întregul ritual al chefilor ne-a făcut să-i urmărim cu sufletul la gură cum gătesc.
Pentru prima dată i-am întâlnit la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, iar mişcările pe care le făceau erau ale unor artişti... Noi ştiam că va fi o echipă formată din bucătari arabi, israelieni şi creştini... Dar am observat patru chefi care ne-au impresionat... Ne-a plăcut ce-am văzut, era altceva... Nimic nu se potrivea cu ce ştiam noi...
CHEFII PĂCII
Abu, Toni, Joachim şi Eitan. Un armean, un creştin, un arab israelian şi un israelian. "Gustul Păcii", o echipă ce a plecat să colinde prin lume şi să facă cunoscut acest gust atât de drag şi atât de departe în lumea lor... Ei l-au simţit primii... "Cheful armean a venit cu ideea", ne spune Eitan. "L-am cunoscut pe cheful arab care m-a încântat. Ce dorim noi? Noi vrem să mergem în toată lumea în echipa asta şi dorim să arătăm cum trebuie folosit cuţitul: doar pentru a prepara mâncare.
Nu pentru război! Iar cu burta plină de mâncare sănătoasă oamenii nu mai au chef de război. Noi, în echipa asta, mergem peste tot, gătim şi ne bucurăm că oamenii vin şi mănâncă ceva gustos. Şi sunt fericiţi. Nu mai vor război!", continuă Eitan. "Fiecare chef are afacerea lui, dar noi vrem să le dăm tuturor oamenilor gustul păcii! Miel umplut cu smochine, struţ cu fructe de cactus, toate însoţite de salate sănătoase făcute din germeni de legume ce conţin toate vitaminele, roşii cherry stropite cu ulei de avocado. Salatele mai conţin peşte, hrean, udate cu nectar de prune amestecat cu puţină votcă", ne mai spune Eitan. Delicios!
SFATURI
După ce juriul a terminat de gustat din preparatele lor, a