Tot mai multe state europene se pregătesc să adopte măsuri de austeritate. După Franţa şi Spania, vine rândul Italiei, unde Guvernul se pregăteşte să taie din salarii şi să reducă numărul de angajaţi ai statului. Guvernul italian şi-a exprimat clar intenţia de a evita majorarea taxelor, dar a ameninţat că va întări măsurile de combatere a evaziunii fiscale, potrivit cotidianului La Stampa.
Tot mai multe state europene se pregătesc să adopte măsuri de austeritate. După Franţa şi Spania, vine rândul Italiei, unde Guvernul se pregăteşte să taie din salarii şi să reducă numărul de angajaţi ai statului.
Guvernul italian şi-a exprimat clar intenţia de a evita majorarea taxelor, dar a ameninţat că va întări măsurile de combatere a evaziunii fiscale, potrivit cotidianului La Stampa.
Între timp, joi, 20 mai, la Madrid, Guvernul spaniol se pregăteşte să adopte planul de reducere a deficitului bugetar, un plan destul de dur.
Înainte de şedinţa de Guvern, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero a lăsat să se înţeleagă că Executivul va majora şi impozitul pe venit, pentru a compensa reducerea cu 5% a salariilor din sistemul public şi îngheţarea pensiilor.
"Acest efort l-am cerut unei părţi importante a populaţiei, muncitorilor şi pensionarilor. Acest efort trebuie să fie mai mare din partea celor care au mai mult", a spus şeful Guvernului de la Madrid, fără a preciza un termen pentru o evenutuală creştere a fiscalităţii.
Cert este că joi ar trebui aprobate măsurile deja anunţate : e vorba de scăderile salariale, de îngheţarea pensiilor pentru 2011, dar şi de scăderea investiţiilor publice şi a bugetelor locale sau de eliminarea ajutorului pentru nou născuţi.
Cu toate că Executivul de la Madrid a negat acest lucru, tot mai multe voci spun că şi cu planul de austeritate, Spania tot va mai avea nevoie de bani. Astfel, ministrul german