Până să fie montată într-o bijuterie preţioasă, piatra trece prin mai multe procedee. Ciprian Chiriac este singurul om din Colţi care mai stăpâneşte arta şlefuirii chihlimbarului. A furat meseria de la bunicul său şi îşi doreşte să o transmită mai departe fiului său.
Comuna Colţi, rezervaţie geologică de 2,52 hectare, este singura localitate din România unde sunt zăcăminte de chihlimbar, celebru în Europa, datorită purităţii. Despre chihlimbar se spune ca ar avea efecte purificatoare pentru minte şi spirit, având influenţe pozitive asupra sistemului endocrin şi nervos.
Localnicii îl poartă pentru noroc, pavăză pentru rele şi boli. În trecut nu exista om în comună care să nu aibă un pumn de "picături de soare", folosite ca bijuterii sau pentru proprietăţile terapeutice. Există credinţa că mărgele de chihlimbar dăruite te leagă pe veci cu cel care îţi primeşte colierul, unind sufletele. În greacă, numele său semnifică soare sclipitor. Dar pentru a ajunge să sclipească precum soarele, piatra preţioasă trebuie să treacă prin mai multe etape de transformare.
Artă moştenită
"În primul rând chihlimbarul trebuie găsit iar acest lucru este cel mai greu. Trebuie să ştii unde să cauţi şi cum să cauţi. Chihlimbarul are semnele lui, îţi arată unde să îl găseşti. Cuibarul de chihlimbar are pe lângă el cărbune. Iar când îl găseşti trebuie să ai mare grijă să nu îl spargi cu târnacopul", ne-a declarat Ciprian Chiriac, un tânăr de 33 de ani, singurul on din comuna Colţi care se mai ocupă cu prelucrarea chihlimbarului.
Odată scos din pământ, chihlimbarul este şlefuit cu trei tipuri de şmirghel, de la cel mai aspru şi până la cel mai fin. În final, piatra preţioasă este lustruită cu o piele de animal tăbăcită peste care se toarnă gaz lampant şi se presară praf de Piatra Lucii arsă.
"La final, după ce a fost şlefuită de mai multe ori,