Rapsodul Tudor Gheorghe nu s-a născut în Craiova, ci la Podari, la câţiva kilometri de capitala Băniei. Cu toate acestea, sufletul îi este craiovean. Pentru campania "Oraşul de vis", şi-a amintit cu nostalgie despre tinereţea cu aer boem petrecută în urbea oltenească.
evz.ro: Cum vă amintiţi tinereţea în Craiova? Care sunt locurile şi evenimentele cărora le păstraţi cele mai frumoase amintiri?
Tudor Gheorghe: Când vorbesc despre Craiova şi despre tinereţea mea, îmi vin în minte celebra grădină Sfântul Dumitru, grădina adolescenţilor de pe vremea mea, unde ne întâlneam cu fetele şi cântam. Îmi amitesc, de asemenea, de Strada Unirii, unde era promenada, şi de piaţa veche, un loc pe lângă care nu poţi să treci nepăsător. Să nu uităm şi Parcul Romanescu, cel mai frumos din Europa. Referitor la cel mai frumos loc din Craiova, mi-e greu să numesc unul.
Cum erau oamenii şi cum îi regăsiţi astăzi?
Ca în toată ţara, şi în Craiova exista înainte o elită de oameni, intelectuali care se plimbau cu eleganţă prin oraş. Eu am mai prins acea perioadă în care, în Bănie, domnea o atmosferă mondenă. Erau personalităţi precum maestrul Nedeianu (actorul Manu Nedeianu care, „chemat expres” de la Bucureşti, a jucat mulţi ani pe scena teatrului „Elena Teodorini” din Craiova – n.r.), domnul profesor Maciste (director al liceului Carol I din Craiova n.r.) care aveau orele lor de promenadă şi alături de care cucoanele îşi etalau ţinutele elegante.
Îmi amintesc şi de celebrul restaurant „Minerva”, întotdeauna plin, unde oamenii veneau şi mâncau la prânz, unde noi, actorii, ne întâlneam, după premieră. Spun asta pentru că atunci, deşi aveam un salariu mic, de absolvent, ne permiteam să mergem în fiecare lună la restaurant.
Craiovenii de atunci alcătuiau o lume de boieri rămaşi în secolul acesta, boieri de spirit, întrucât ceilalţi erau deja