Evolutia pietei farmaceutice din Romania in ultima perioada contureaza tendinta generala din 2010, caracterizata de scaderi pe segmentul spitalelor si medicamentelor fara prescriptie, dar sustinuta de fatori exogeni si structurali, ale caror efecte isi vor face simtita prezenta in special la nivel de valoare totala a industriei.
La 12 luni, piata totala a cunoscut o scadere importanta in volum (-7,5), o stagnare in zile de tratament (+1,6%), o crestere a valorii de doua cifre in lei (+12,3%) si o usoara crestere in euro de numai 2,2%, conform datelor furnizate de Cegedim, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.
„Ingrijoratoare este scaderea volumului care se datoreaza in principal spitalului si segmentului de OTC (fara prescr'+'iptie); scaderi importante atat in volum cat si la zile de tratament, in timp ce segmentul Rx (cu prescr'+'iptie) din farmacii a preluat greul asistentei cu medicamente si tocmai de aceea este foarte expus si vulnerabil in momentul de fata”, a spus Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania.
De aceea, „2010 este un an foarte tulbure, deoarece avem o combinatie putin predictibila de factori de crestere dar si de scadere. Estimarile pentru 2010 evidentiaza o confirmare a scaderii pentru spital de 1,8%, iar pe farmacii o crestere de 3% datorata Rx (+3,6%) in conditiile in care segmentul OTC (+0,5%) va stagna la nivelul intregului an, ceea ce va duce la o crestere totala de 2,5% in euro. Insa, datorita iminentei introducerii unor reglementari noi, consideram o marja de manevra mai mare intre -5% si 5%, cu tendinta de stagnare, iar pacientii netratati au de suferit”, a mai precizat Petru Craciun.
Factorii de crestere considerati pentru acest an sunt: nevoia mai mare de tratament si importanta sanatatii, iar aditional, reprezentand factori ocazionali, se remarca tendinta de crester