Comunitatea din Şeitin a găsit fondurile necesare pentru a restaura picturile din biserică realizate de celebrul artist Alexici.
Localitatea Şeitin situată la doar câţiva kilometri de frontiera cu Ungaria, a decis să-şi salveze comoara culturală. Picturile lui Alexici şi ale lui Iulian Toader, doi pictori de excepţie, din biserica din comună sunt restaurate, după ce, cu câţiva ani în urmă, au fost spălate cu leşie. Oamenii au decis că nu renunţă la moştenirea lor culturală şi au adus în comună specialişti în restaurare, pentru a-şi salva picturile.
De la drumul naţional până la Şeitin sunt doar câţiva kilometri, însă localitatea pare pierdută în Câmpia de Vest. Case frumoase, cochete, iarba cosită arată că aici sunt oameni harnici şi înstăriţi. Uliţele sunt pustii, pentru că fiecare ştie ce trebuie să muncească prin gospodărie sau la câmp şi nimeni nu are timp de pierdut. În mijlocul satului, biserica ortodoxă, construită în 1799, este extrem de bine întreţinută. Iconostasul este pictat de fiul lui Nicola Alexici, iar icoanele din biserică, de Iulian Toader.
Picturi date cu leşie
Preotul Liviu Iştoc spune că picturile au avut parte de un tratament barbar. „Picturile lui Alexici au fost date cu leşie. Nu se ştie cine le-a aplicat acest tratament", a declarat şi dr. Viorel Ţigu, conducătorul echipei de restaurare. El bănuieşte că, în urmă cu ceva vreme, când localnicii au făcut curăţenie generală la biserică, vreo enoriaşă cu iniţiativă s-a gândit că aşa va face să strălucească picturile de la iconostas. Însă, cu timpul, leşia a atacat atât de tare pictura, că, dacă preotul sufla spre iconostas, pur şi simplu zbura un praf fin de culoare.
Restauratorii au aplicat un tratament special şi au reuşit să salveze pictura. „Este una dintre cele mai splendide biserici din vestul ţării. Este singurul complex al lui Toader rămas intact din Eparhi