Meşterul popular Ana Grunzu creează din pănuşile de la porumb personaje de poveste. Micile jucării au stârnit admiraţia copiilor, dar şi a adulţilor. Personajele din pănuşă, urcate pe bucăţi de lemn şi prezentate în târgurile din ţară şi străinătate, îşi trag seva din copilăria meşterului Ana Grunzu.
Primii ani din viaţă au alimentat imaginaţia copilului crescut pe meleaguri sucevene.
Strânge materialele din toamnă
„M-am născut aproape de Fălticeni, la Horodniceni. Oamenii din locurile acelea, ale copilăriei mele, erau foarte harnici şi mereu în mişcare. Mergeau la târguri şi aveau costumaţii specifice. Era o zonă la poalele munţilor şi fiind frig, oamenii erau mai tot timpul îmbrăcaţi cu haine călduroase. Fiind copil, mi-am întipărit în minte imaginea unor săteni, pe care încerc să-i surprind prin păpuşile pe care le fac“, îşi aminteşte meşterul. La 45 de ani, a început să lucreze cu pănuşi de porumb şi diferite boabe. „În 2004 am început să fac figurine din pănuşi de câţiva centimetri. Câteva persoane m-au încurajat să continui pentru că şi-au dat seama de frumuseţea lor arhaică. În scurt timp, le-am perfecţionat“, explică meşterul.
Ana Grunzu spune despre păpuşile sale cu faţa lucrată din boabe de fasole că reprezintă figura ţăranului român. „Încerc să arăt şi ocupaţia lor. Pun păpuşilor furci, traiste, coşuleţe, coase sau măturoaie“, spune Ana Grunzu. Meşterul susţine că adună pănuşile de toamna, când se recoltează porumbul.
După ce le tratează după o reţetă proprie, începe să le confecţioneze. „Eu nu pot să fac demonstraţii la târguri pentru că durează din momentul în care aduc pănuşile acasă până ajung să îmbrac o păpuşă. Fac păpuşile din materiale naturale“, afirmă Ana Grunzu.
Face ornamente de iarnă din pănuşă şi coji de nucă
Aceasta mai execută şi păpuşi pe linguri de lemn îmbrăc