De săptămâna viitoare, două acceleratoare liniare, aparate folosite în tratarea tumorilor maligne, vor fi disponibile pentru pacienţi la Spitalul Colţea, după ani întregi de amânări.
La Spitalul Colţea din Bucureşti s-a deschis astăzi cea mai nouă secţie de radioterapie oncologică din ţară, dotată cu cele mai noi şi performante echipamente de radioterapie existente în România. Pe lângă aparatură, aripa A a spitalului a mai fost dotată cu paturi şi echipamente de laborator.
Toate acestea vor fi funcţionale începând cu săptămâna viitoare. Proiectul de reabilitare a ansamblului Colţea a început cu zece ani în urmă şi se estimează că va fi finalizat în a doua parte a acestui an.
Doză mai mică de radiaţii, precizie mai mare
Acceleratoare liniare pot fi folosite în tratarea tumorilor maligne atât din specialitatea oncologică - tumori solide, cât şi din hematologie oncologică.
„Aceste acceleratoare înlocuiesc metoda veche folosită până acum (cobaltoterapie), dându-ne posibilitatea să tratăm cancerele, indiferent de localizarea lor, cu o doză mai mică de radiaţii, cu o precizie mai mare şi într-un timp mai scurt”, explică prof. dr. Anca Roxana Lupu, de la Secţia de hematologie din cadrul Spitalului Colţea.
Până acum, radioterapia cu accelerator liniar putea fi efectuată doar în Bucureşti, la Institutul Oncologic, unde sunt tot două aparate, însă nu ultimul model de pe piaţă.
„Aceste acceleratoare generează electroni ce se transformă în radiaţii X, care interacţionează cu tumorile şi cu ţesutul normal, producând radicali liberi. Astfel, celulele normale se pot detoxifia, iar cele tumorale mor. Există şi riscul ca tumorile să devină mai radiorezistente, însă acest lucru se întâmplă dacă tratamentul aplicat este incorect”, explică specialişii în radioterapie.
Investiţia totală: 63 de