Aproximativ 55% dintre specialistii in resurse umane din Romania au angajat un candidat contactat pe retelele sociale, in timp ce 84,8% dintre recruiteri au intervievat pentru o slujba candidati gasiti prin intermediul Facebook, LinkedIn, sau Twitter, potrivit unui studiu gestionat de studentii programului de MBA din cadrul scolii de business ASEBUSS in parteneriat cu Kennesaw State University – Atlanta, Georgia.
Astfel, recruiterii romani au folosit pentru contactarea posibililor angajati reteaua de socializare profesionala LinkedIn in proportie de 85%, Facebook in proportie de 21% iar Twitter in doar 5% din cazuri.
“Tendintele de angajare prin intermediul retelelor sociale este prezenta mai ales in cazul pozitiilor de nivel mediu si de intrare 9middle si entry level) si nu pentru recrutarea managerilor. Recruiterii romani cauta pe retelele de socializare profile de candidati cu 1-2 ani experienta si cu 3-6 ani experienta”, sustine Daniela Gheorghe, health insurance director al Certasig, care va absolvi programul de MBA in vara acestui an.
Tatiana Mircea, HR manager al companiei de telecomunicatii Nobel Romania, povesteste ca in momentul in care a fost nevoita sa recruteze un candidat pentru o pozitie de nivel international a apelat in paralel la o agentie de recrutare si la serviciile retelei profesionale LinkedIn.
“In final am ales candidatul pe care l-am recrutat in urma contactarii acestuia pe LinkedIn si am renuntat la serviciile agentiei de recrutare. Pentru a putea accesa profilul candidatilor de care aveam nevoie am platit retelei Linkedin 198 de dolari, suma standard pentru a putea posta un anunt. Feedback-urile primite pentru acel anunt au fost net superioare fata de ceea ce gaseam prin agentia de recrutare”, explica Mircea.
Unele dintre beneficiile utilizarii retelelor sociale consta in accesarea unei baze de date la un pret