Presedintele Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura, Marian Manaila, a declarat ca proiectul privind infiintarea unei burse de peste la Tulcea este inca valabil si ca ANPA va demara, in sfarsit, procedurile pentru accesarea fondurilor europene necesare.
In 2010 va fi depus proiectul pentru finantarea europeana si in sase luni dupa obtinerea finantarilor aceasta piata ar fi gata. Investitia de la Tulcea este estimata la o suma de 200.000 de euro, cu co-finantare din partea statului roman de 25 %.
Bursa Pestelui, mai exact o piata de peste cu bursa electronica, este un proiect viabil pentru sase judete. La nivelul municipiului Tulcea, lucrurile s-au miscat, astfel incat in 2007, primaria a pus la dispozitie inclusiv un teren pe care sa functioneze Bursa Pestelui.
Bursa Pestelui, un proiect fara sanse de reusita?
In prezent, pestele capturat din Dunare, care reprezinta 80% din pestele indigen, se tranzactioneaza in cea mai mare parte pe piata neagra, desi pescarii doresc vanzari online. Asta desi Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii-ARBDD si asociatiile de pescari cazusera de acord in privinta organizarii unei burse a pestelui care va fi vandut pe piata.
Cum functioneaza Bursa de Peste?
Sa presupunem ca pescarii din zona Jurilovca ar fi trebuit sa inregistreze in evidentele fiscale ale cherhanalei 300 kilograme de salau. Cantitatea urma sa fie tranzactionata in urma unei licitatii electronice, iar cel care ar fi urmat sa cumpere acest peste ar fi trebuit sa mearga la Jurilovca si sa preia marfa, dupa ce ar fi platit proprietarului pestelui.
Acum, prin pestele tranzactionat pe piata neagra, se comit zilnic acte de evaziune fiscala. Iar in lipsa unei piete autentice, statul este pagubit.
Plus ca sufera pescarul care vinde pestele la un pret foarte mic, deoarece