Pe fondul climatului de nesiguranta privitor la viitorul euro, cele 16 tari membre ale zonei euro emit un nou semnal de incredere reciproca: isi construiesc impreuna o noua resedinta, scrie The Wall Street Journal.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a lansat in mod oficial lucrarile de constructie a unui nou sediu al bancii, in valoare de 850 de milioane de euro, pe malul raului Main din Frankfurt, cel mai important pas facut pana acum pentru a da institutiei o locatie permanenta.
Proiectul treneaza de mai multi ani, banca dorindu-si de mult timp sa abandoneze EuroTower, sediul provizoriu, inchiriat, din inima centrului financiar al orasului Frankfurt. BCE ocupa cladirea datand din anii '70 din 1994, cand banca era cunoscuta drept Institutul Monetar European. BCE este probabil singura banca centrala importanta din lume care imparte spatiul cu un restaurant si un club de noapte.
Noul sediu va consta din doua turnuri, unul construit pe 41 de niveluri, celalalt pe 44, unite de un masiv centru de conferinte si pentru vizitatori ce constituia candva o piata de fructe si legume.
"Designul viitorului nostru sediu ar trebui sa reflecte valorile pe care le consideram drept esentiale pentru activitatile noastre: transparenta, integritate, excelenta si eficienta", a declarat Trichet.
Trichet nu se va muta in noul spatiu cand acesta va fi finalizat, mandatul de opt ani al acestuia expirand in octombrie 2011. Sediul nu va fi finalizat mai devreme de 2014, daca totul va decurge conform planurilor.
BCE a cumparat locatia pentru noul sediu in martie 2002 si a solicitat oferte din partea arhitectilor in luna noiembrie a aceluiasi an.
Insa in 2008 preturile materiilor prime au crescut atat de mult, incat BCE nu se mai putea incadra in bugetul alocat, de 500 de milioane de euro, ajustat la preturile din 2005. Alte costuri