Peste 3.000 de bebeluşi din judeţul Vrancea sunt înscrişi pe listele de aşteptare ale medicilor de familie pentru a primi vaccinul antiturberculoză (BCG). În mod normal, copilul trebuie vaccinat în prima săptămână de viaţă. Lunar, în judeţul Vrancea, sunt înregistraţi peste 500 de bebeluşi. Tot ce pot face medicii deocamdată este să le recomande părinţilor să-şi ţină copiii departe de aglomeraţii.
Mihalache Petruş este tatăl unui băieţel în vârstă de şase luni. De jumătate de an, acesta este ţinut pe drumuri aproape în fiecare zi pentru a-l vaccina pe copil împotriva tuberculozei, dar medicul de familie îi spune că este criză şi că nu a primit încă doza necesară vaccinării.
"M-am săturat de câte ori am venit la circă. Am stat pe drumuri, dar îşi bat joc de noi. Medicii de familie sunt şi ei legaţi de mâini şi de picioare pentru că nu au primit acest vaccin. Eu cred că la mijloc este o afacere de sute de milioane de euro pentru că altfel nu văd de ce se întârzie atâta", spune bărbatul.
Carmen Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea recunoaşte că situaţia în care se află sistemul medical este dezastruoasă.
"Nu ştim când o să vină dozele cu vaccinul antituberculos. Peste 20 sau 30 de zile. Chiar nu este o dată fixată. Trăim în incertitudine. Sunt mii de bebeluşi care aşteaptă să fie vaccinaţi, şi nu avem ce face", spune Gheorghiu.
Vaccinul BCG este distribuit în cadrul unui program naţional, negăsindu-se la liber, prin reţelele farmaceutice. Autorităţile speră să îl primească, sub formă de donaţie, din alte ţări. Deocamdată, doar Ungaria a ajutat cu vaccin câteva judeţe din vestul ţării.