Ieri s-a sărbătorit Ziua Mondială de Luptă împotriva hepatitei, fiind marcată pentru al treilea an consecutiv în multe ţări. Cu această ocazie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a organizat o conferinţă specială, unde s-a discutat despre modurile de transmitere a hepatitei, precum şi despre modalităţile de informare a constănţenilor cu privire la această boală.
Hepatita C este o boală virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C care se manifestă prin inflamarea ficatului. Şeful Clinicii Medicală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Florea Voinea, a specificat că hepatita C se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin fluide corporale, de la mamă la făt, dar şi prin utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele infectat şi care sunt nesterilizate. Din păcate, în cazul hepatitei C nu există vaccin, iar aproape 70% din cazuri sunt asimptomatice. Estimările arată că sunt aproximativ un milion de români infectaţi cu virusul hepatitei C, România fiind ţara cu cel mai mare număr de persoane infectate cu HCV din Europa. În Dobrogea, la ora actuală sunt peste 50.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C, media de vârstă fiind între 40 şi 50 de ani.
La noi în ţară, tratamentul injectabil este compensat 100%, cel oral 25% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, restul fiind suportat de companiile farmaceutice. Pentru un singur pacient, tratamentul pentru hepatita C costă 20 de mii de euro şi durează un an de zile. Din păcate, 30-40% din pacienţi nu răspund la tratament.
Testări gratuite pentru hepatita C
Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, o companie de medicamente a lansat programul gratuit de analize pentru hepatita C, care se pot face la laboratorul Synevo din cadrul Policlinicii 1, până pe data de 7