Cinci milioane de români şi nouă fonduri care administrează active de peste 3 miliarde lei vor fi păgubiţi dacă Guvernul decide să reducă nivelul contribuţiei la pensiile private de la 2,5% la doar 0,5% din salariul brut. Toate acestea, pentru o economie care, potrivit calculelor Eureko Pensii, ar atinge doar 2,4 miliarde lei până la finele anului 2011. Această sumă, aproximativ 560 milioane euro, reprezintă doar puţin peste 50% din cheltuielile lunare ale Guvernului cu pensiile de stat. Pentru administratorii fondurilor de pensii însă, reducerea contribuţiei ar fi o lovitură greu de suportat, iar unii iau deja în calcul perspectiva falimentului, caz în care tot statul ar fi bun de plată. Cu alte cuvinte, pentru a menţine în viaţă, fără a-l reforma, un sistem de pensii învechit şi total neproductiv, autorităţile riscă să distrugă o industrie care a obţinut în primii doi ani de activitate un randament mediu de 18% şi care, prin natura activităţii, sprijină toate pieţele financiare din România.
Pensie cu 8% mai mică peste 30 de ani
La solicitarea României Libere, departamentul de cercetare al ING Fond de Pensii a realizat un calcul estimativ privind impactul diminuării contribuţiei asupra pensiei viitoare a românilor. Astfel, pe scenariul celor de la ING, în condiţiile actuale pensia de stat, Pilonul I, va reprezenta peste 30 de ani aproximativ 74% din total, iar partea privată, Pilonul II, restul de 26%. Dacă Guvernul reduce pentru un an contribuţia la 0,5%, iar ulterior o plafonează la nivelul de 2,5%, atunci componenta privată se reduce cu o treime, de la 26 de puncte la 18 puncte. Astfel, la fiecare 100 de lei viitorul pensionar va pierde 8 lei.
Riscă totul pentru mai nimic
Măsurile anunţate de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi susţinute de sindicate riscă să destabilizeze definitiv sistemul de pensii private, construit cu greu î