Întârzierea alocării de fonduri pentru programul de tratament anti-HIV a lăsat fără opţiuni peste 1.000 de pacienţi seropozitivi din 15 judeţe.
Medicamentele destinate tratamentelor pentru HIV/SIDA s-au epuizat deja în 15 judeţe, restul ţării urmând să ajungă în aceeaşi situaţie până la sfârşitul săptămânii, avertizează reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Potrivit acestora, românii infectaţi cu acest virus se confruntă acum cu cea mai gravă criză de medicamente din ultimii opt ani. „Întreruperea tratamentului şi schimbarea frecventă a lui duce la imunizarea pacienţilor la orice schemă de medicaţie şi, în timp, la moartea lor”, spun medicii.
Vina, pasată de la Casa de Asigurări la spitale
„Subfinanţarea, întârzierea cu peste o lună a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie, lipsa de responsabilitate” sunt doar câteva dintre motivele crizei, invocate, într-un comunicat, de reprezentanţii UNOPA.
În opinia lor, vina se află în curtea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care şi-a dat avizul pentru bugetul alocat în 2010 programelor naţionale abia vinerea trecută.
„Pentru banii aceştia spitalele trebuie să deruleze procedura de achiziţie publică. În consecinţă, medicamentele nu au cum să ajungă la pacienţi mai devreme de trei săptămâni. Asta, în condiţiile în care rezervele tuturor spitalelor se epuizează săptămâna aceasta”, atrag atenţia cei de la UNOPA. Aceştia arată că, în prezent, peste 1.000 de pacienţi nu mai au acces la tratament.
Situaţia acestor oameni este una disperată, spune, la rândul ei, Alina Dumitriu, reprezentant al Asociaţiei Române Anti- SIDA (ARAS): „Am fost sunaţi chiar şi de femei gravide, nou diagnosticate, care, pentru a preveni transmiterea la făt, ar trebui să ia tratament măcar în ultimul