Guvernul a pus ochii pe banii de viitor ai salariaţilor tineri, în speranţa că ar putea acoperi o parte din golurile bugetului de asigurări sociale, care necesită doar în acest an 500 de milioane de euro.
Statul vrea să ia 2,68 miliarde de lei din buzunarele celor aproape cinci milioane de participanţi care se bazează pe o pensie privată obligatorie cât mai mare la anii bătrâneţii, potrivit calculelor EVZ.
Acesta este efectul tăierii drastice a contribuţiilor pe Pilonul II la 0,5% din iunie 2010 şi până la finele anului viitor, ceea ce înseamnă o naţionalizare mascată a pensiilor private.
În prezent, contribuţiile sunt de 2,5% din salariul brut,
cu toate că ar fi trebuit să ajungă la 3% în 2010,
aşa cum prevede legea.
„Este o soluţie de criză ce loveşte în oameni care au avut încredere în statul român şi contribuie pe Pilonul II. Sper
că după trecerea crizei contribuţiile să fie restabilite”, afirmă
Bogdan Baltazar, consultant financiar şi fost preşedinte al BRD.
Fiecare pierde 730 de lei
Un client al unui fond de pensii private obligatorii va pierde în medie 733 de lei în această perioadă din cauza tăierii contribuţiilor la 0,5%, în condiţiile în care lunar primeşte în cont aproape 37 de lei. A
ceastă sumă totală reprezintă însă numai valoarea contribuţiilor care nu vor fi virate fondului său de pensii.
„Gaura” reală ar putea fi şi mai mare: de circa 900 de lei în cazul unei persoane care încasează o contribuţie medie. Aceasta deoarece banii sunt înmulţiţi de administratorii fondurilor. În 2009, câştigul mediu obţinut de fondurile de pensii de pe Pilonul II a fost de 24%.
Scăderea contribuţiilor înseamnă reducerea sumelor acumulate în conturile individuale ale participanţilor şi, implicit, pensii mai mici la bătrâneţe. Aceasta, cu toa