De la bugetul de stat sunt plătite 2.000 de persoane care lucrează în departamentele de Comunicare, Informare şi Relaţii Publice şi cu presa din cadrul Guvernului, Parlamentului, ministerelor şi altor instituţii. În ciuda numărului mare de PR-işti, comunicarea dintre presă şi aceste instituţii lasă mult de dorit, scrie Ziarul Financiar.
Repartizarea pe instituţii este diferită, dacă la Camera Deputaţilor sunt 42 "de comunicatori", la ANM este unul singur, scrie Ziarul Financiar într-o analiză.
"Doar Agenţia Naţională de Meteorologie are unul singur. Nu este clar principiul după care este dimensionat numărul de angajaţi ai departamentului de comunicare din fiecare instituţie. Ministerul Dezvoltării şi Turismului are 21 de oameni la presă şi comunicare, în timp ce Ministerul de Externe are 15".
În ciuda numărului considerabil de reprezentaţi cu comunicarea, ruptura între aceste instituţii şi presă este considerabilă.
"Măsurile luate de guvern nu sunt explicate, responsabilii cu comunicarea trimit jurnaliştii de la o instituţie la alta, informaţiile sunt deseori confuze sau creează chiar probleme. Ultima «ispravă»: purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunţat că metroul va circula după miezul nopţii cu ocazia concertului AC/DC care a avut loc acum câteva zile în Bucureşti, dar informaţia s-a dovedit falsă, aşa că oamenii au trebuit să plece acasă pe jos", notează publicaţia.
Camera Deputaţilor are 42 de angajaţi în cadrul Direcţiei pentru Relaţii Publice şi Protocol, care are în structura sa cinci compartimente: Serviciul pentru evaluarea imaginii, Serviciul Protocol, Serviciul Multimedia, Serviciul pentru Informare Publică şi relaţia cu Societatea Civilă şi Centrul Educaţional şi publicaţii.
Podiumul este completat de Ministerul Apărării şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiecare cu 23 şi respectiv 21 de persoa