Doar cei mai norocoşi copii din mediul rural prind un loc de cazare în căminele şcolilor şi liceelor din Vaslui. În internatele din oraş au fost refuzaţi sute de elevi navetişti, iar în oraşele mici gradul de ocupare al căminelor este de 90%.
Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui, pentru anul şcolar 2009-2010, din cele 1.387 de locuri disponibile în cele 7 internate din judeţul Vaslui, au fost ocupate doar 1.285.
Teoretic, asta înseamnă că fiecare elev a găsit loc de cazare. În realitate, la unele internate este concurenţă ca la admitere, iar la alte cămine paturile stau goale din cauza audienţei scăzute pentru liceul respectiv.
„Am respins 135 de cereri“
Problemele cele mai mari sunt la internatele din Vaslui şi Bârlad. „Din cele şase licee existente în oraşul Vaslui, doar două au internate, respectiv „Ştefan Procopiu“ şi „Ion Mincu“. La primul liceu am avut 600 de cereri de cazare, iar capacitatea internatului este de 465 de locuri, motiv pentru care am fost nevoiţi să respingem în jur de 135 de cereri. Internatul de la „Ion Mincu“ are o capacitate de 180 de locuri, însă am fost obligaţi să suplimentăm numărul de paturi până la 220“, a declarat Vasile Ursanu, director adjunct în cadrul Inspectoartului Şcolar Judeţean Vaslui.
Elevii care nu prind un loc la cămin au la îndemână două soluţii. Cei mai norocoşi, ai căror părinţi îşi permit să le plătească o gazdă la oraş, beneficiază totuşi de confort. „Locuiesc cu gazdă în oraş. Lunar, dau proprietarului 200 de lei, în condiţiile în care tatăl meu este şomer, iar mama este învăţătoare“, a spus Daniel Iacob, elev.
O situaţie ceva mai grea are Alina Macovei, acum în clasa a X-a, care este nevoită să facă zilnic naveta. „La ora 12.30 plec de acasă pentru a ajunge la 13.30 la liceu. Părinţii sunt şomeri, motiv pentru car